Cum îți sabotează viața propria lipsă de integritate

Una dintre cele mai valoroase idei din domeniul dezvoltării personale cu care am rămas din cursul The Landmark Forum este distincția integrității, mai exact, ce înseamnă să ai integritate în toate domeniile vieții tale- față de tine însuți, față de persoanele semnificative din viața ta, față de munca ta, timpul tău, și mai ales, în alegerile pe care le faci. Cu toții am mai auzit expresia „a fi un om integru”, dar cat de mult am stat să analizăm ce înseamnă asta, și dacă noi suntem persoane „integre”? Pentru mine a fost stupefiant să constat, în urma celor 10 săptămâni petrecute în cadrul cursului Landmark Forum în Acțiune că majoritatea oamenilor, chiar și a celor care au pornit deja pe Drumul Dezvoltării Personale (inclusiv eu însămi) operează în viață cu o totală lipsă de integritate.

Ce înseamnă să ai integritate în viața ta?

Definiția din DEX a cuvântului integritate este : Cinste, incoruptibilitate, însușire de a fi întreg și indivizibil. Neluând această definiție chiar mot-a-mot, în cursul de dezvoltare Personală Landmark Forum a avea integritate înseamna în primul rând că tu ești cuvântul tău. Cuvântul este cea mai puternică armă pe care o avem, cu el putem distruge iremediabil sau prin el putem construi relații de o calitate înaltă și putem crea miracole în viața noastră. Dar suntem oare conștienți de cât de puternic este cuvântul nostru sau îl folosim necugetat, fără să îi înțelegem valoarea? Prin sintagma “tu ești cuvântul tău” a se înțelege că atunci modul în care ne respectăm cuvântul va deveni cartea noastră de vizită în fața altor oameni, va construi imaginea noastră în fața lor și va influența parcursul relațiilor (de orice natură din viața noastră). Acest lucru este lesne de înțeles, deoarece atunci când ne ținem cuvântul sau onorăm o promisiune făcută, oamenii vor considera că suntem persoane de încredere, cu care pot începe o relație de orice natură (romantică, profesională, șamd) și în mod normal (cu anumite excepții făcând anumite tipuri de personalitate) vor tinde să își onoreze și ei promisiunile făcute nouă. În schimb, atunci când o persoană a fost constant dezamăgită de promisiuni deșarte, nu avea nicio motivație să lege o relație durabilă noi sau să își respecte, la rândul ei cuvântul.

Cu toate că a-ți păstra cuvântul dat este foarte important, în cadrul acestui curs să ai integritate înseamnă mult mai mult decât atât. Integritatea se referă la concordanța dintre acțiunile tale și intențiile tale reale, la cât de mult din ceea ce gândești cu adevărat transpui în realitate. Orice acțiune care provine dintr-o lipsă de integritate, fie ea cât de mică va avea în cele din urmă consecințe nedorite iar lipsa de integritate va ieși la iveală într-un fel sau altul. Adică, orice acțiune care are la bază alte intenții decât cele declarate inițial până la urmă va atrage consecințe neplăcute, sau, circumstanțele se vor aranja într-o asemenea manieră încât universul ne va demonstra că nu putem „ascunde sub preș” o acțiune bazată pe lipsă de integritate.

Ce înseamnă să nu ai integritate în relația cu alte persoane?

Lipsa de integritate în relația cu alte persoane se poate manifesta în mai multe forme:

 • Să nu îți onorezi cuvântul atunci când ai promis că faci ceva
 • Să pretinzi că acțiunile tale au la bază o altă intenție decât cea pe care o au de fapt (ca de exemplu, te oferi să ajuți pe cineva dezinteresat, fără să menționezi că ți-ai dori să primești o recompensă, pe care chiar dacă apoi nu îndrăznești să o ceri, resimți sentimente negative puternice din cauza asta)
 • Să minți, să înșeli, să nu fi pe deplin sincer cu oamenii din viața ta

Ce înseamnă să nu ai integritate față de tine însăți?

 • Să nu îți onorezi cuvântul față de tine însăți ( de exemplu, am spus că mă voi apuca de sport “de mâine”, dar deja amân asta de câteva luni bune)
 • Să pui mereu nevoile altora deasupra nevoilor ale, ajungând să te întrebi de ce ești epuizat, deprimat și mereu iritabil
 • Să nu fii sincer cu tine însăți referitor la motivele pentru care întreprinzi o anumită acțiune (de exemplu, pretind că am iertat pe cineva când de fapt încă simt o furie intensă vizavi de acea persoană, pretind că ajut dezinteresat când de fapt sper în secret la o recompensă, nu am curajul să spun nu atunci când nu îmi doresc să fac ceva de teamă să nu supăr sau, poate cel mai bun exemplu- pretind că îmi iubesc jobul când de fapt stau acolo doar pentru că asta așteaptă de la mine părinții, îmi convine statutul financiar pe care mi-l oferă, etc.

Care sunt costurile lipsei de integritate în viața noastră?

 • Starea de bine este afectată. În unele cazuri în care nu acționăm în conformitate cu propriile valori (sau nu avem integritate față de noi înșine) riscăm ca în timp să ne fie afectată starea de bine și fericirea. De exemplu, să presupunem că dintr-o totală lipsă de integritate față de mine însumi (și curaj) accept un loc de muncă unde sunt plătită bine, chiar dacă nu îmi place deloc, nu ma înțeleg deloc bine cu colegii și în fiecare zi merg acasă supărată și epuizată. Banii sunt un lucru important pentru mine, dar la fel este de important și să fac ceea ce îmi place. Însă din diverse motive, teama de necunoscut, părerea celorlalți, etc. aleg să rămân la acel loc de muncă. Care vor fi rezultatele pe termen lung? Am toate șansele să devin depresivă și/sau să dezvolt alte probleme de sănătate asociate.
 • Vom pierde relații importante. Cu toții cunoaștem acea persoană care nu își ține niciodată cuvântul, și care știm deja când promite ceva că acel lucru nu se va realiza niciodată. Acea persoană pe care pur si simplu "nu te poți baza". Și cu toții știm că la un moment dat ne vom sătura de lipsa ei de integritate și o vom elimina din viața noastră, fie ca e vorba de viața personală sau cea profesională. Și la fel vor face mulți alți oameni care s-au săturat de promisiuni deșarte.
 • Relațiile vor fi de o calitate scăzută. Lipsa de integritate are niște manifestări aparte în relații. În exemplele date mai sus, referitoare la păstrarea unui cuvânt și îndeplinirea promisiunilor era vorba de a ne păstra integritatea față de oamenii cu care avem relații apropiate, pentru a nu le scădea încrederea în noi și a nu deteriora relația. Însă, în orice tip de relații este important să ne păstrăm și integritatea față de noi înșine. Un exemplu în acest sens ar fi stabilirea de limite sănătoase. Uneori, oamenii care își doresc prea mult să ajute sau să facă pe plac altora ajung să se pună pe ei înșiși pe ultimul loc, uitând că în viața lor de fapt ei ar trebui să joace rolul principal. Și astfel, renunță mereu la ce își doresc ei pentru a face pe plac partenerului, partenerei, prietenilor, părinților, etc. Rezultatul este că acești oameni ajung să se simtă străini în propria viață și să nu înțeleagă de ce nu le mai face plăcere nimic. Dar asta nu înseamnă că relația în care unul se sacrifică mereu are ceva de câștigat. Ea va funcționa o perioadă, după care lipsa de echilibru și de egalitate își va spune cuvântul – ori „martirul” se va sătura și îi va pune punct, simțindu-se în cele din urmă folosit (și neînțelegând că el a permis sau chiar a creat asta) ori celălalt se va sătura de așa-zisa “lipsă de personalitate” a acestuia.
 • Rezultatele dorite întârzie să apară. Fiecare ființă umană își trăiește viața în conformitate cu propriul sistem de valori și obiective. Însă pentru a atinge un obiectiv este necesar să parcurgem o serie de pași, sau în multe cazuri să întreprindem anumite acțiuni zilnice, cu regularitate și constanță. Lipsa de integritate față de propria persoană include atât trăirea în afara valorilor proprii cât și neglijarea acestor acțiuni. De exemplu, dacă îmi propun ca obiectiv să trec un anumit examen, însă pentru a realiza asta ar trebui să învăț zilnic 8 ore, însă eu învăț doar două iar restul orelor le petrec făcând alte activități, nu ar trebui să mă mire atunci când voi pica acel examen. Problema este că mulți oameni tratează în acest mod lipsit de integritate prorpia carieră, ajungâng să se întrebe de ce nu au succes, de ce nu sunt la fel de buni ca alții, și în cele din urmă, de ce nu sunt satisfăcuți de viața lor profesională. Bineînțeles, lipsa de integritate față de propriile valori și obiective poate sabota rezultatele în absolut orice domeniu, nu doar în viața profesională.
 • Vei cauza răni sufletești altor persoane. Atunci când nu ne declarăm adevăratele intenții față de o persoană uneori îi putem crea acesteia false așteptări care vor duce la o ulterioară dezamăgire și suferință. Un exemplu foarte clar în acest sens îl poate constitui cel al relațiilor amoroase (dar nu numai), și chiar îmi vine în minte un caz mai aparte, cel al lui Mihai. Mihai îmi povestea recent cum e într-o relație deschisă, și cât de fericit este că prietena lui știe că el are relații pur sexuale și cu alte femei și este de acord. Și el o făcea, profitând de deplina libertate pe care o avea în relație și considerând că trăiește visul oricărui bărbat, până recent când această libertate s-a întors împotriva lui. Mai exact, deși era în deplină integritate în relația lui stabilă, acesta era în totală lipsă de integritate față de femeile cu care avea aventuri, spunându-le tuturor că este burlac. Până la urmă, una dintre “aventurile” cu care petrecea mai mult timp s-a îndrăgostit de el, și aflând că el are o iubită (nu prin cele mai ortodoxe mijloace), a încercat să își ia viața. Am să trec direct la finalul poveștii spunându-vă vă situația a degenerat și Mihai nu mai are relația deschisă minunată de care se bucura, deoarece prietena lui aflând de ceea ce s-a întâmplat a pus punct relației, a rămas doar cu un gust foarte amar după toată experiența, care putea fi evitată dacă acesta ar fi ales să fie sincer cu toate persoanele din viața lui.

Un lucru foarte important pe care l-am învățat despre integritate este că este foarte diferită de judecata dihotomică de tipul bun/rău, sau de ceea ce este moral sau nu, deoarece până și asta variază enorm de mult în funcție de contextul personal sau social. Acțiunile care sunt realizate cu integritate sunt acelea care funcționează pentru noi, și care, în cele din urmă ne aduc rezultatele dorite și benefice pentru noi.  Atunci când trebuie să mințim pe cineva sau pe noi înșine, cel mai probabil nu suntem în integritate iar această lipsă de integritate ne va “lovi” atunci când ne așteptăm mai puțin. Atunci când lipsa de integritate devine un mod de viață, oamenii ajung să se întrebe de ce viața lor nu arată deloc așa cum și-ar dori - nu au locul de muncă dorit, relațiile nu sunt la parametrii visați de ei șamd. Prin urmare, eu mi-am propus ca înainte de fiecare pas pe care urmează să îl fac să mă întreb sincer „este această acțiune în integritate cu cine sunt eu, cu valorile și obiectivele mele?”