Dezvoltarea personală- mit sau realitate?


În urma articolului anterior, cel despre experiența mea în Landmark Forum, mi s-au adresat o mulțime de întrebări despre participarea mea în curs și rezultatele lui. Pot să spun că acest lucru m-a bucurat foarte mult, iar astfel a luat naștere acest articol în forma în care este. Unii oameni au fost curioși și au dorit să afle mai multe despre curs, dorind să afle ce schimbări concrete a făcut acesta în viața mea. Alții, și-au manifestat scepticismul față de „astfel de lucruri” spunându-mi ba că de obicei „nu funcționează”, ba că „sună frumos, dar nu ar fi pentru ei”. Atât de multe întrebări mi-au fost adresate despre acest subiect încât am ajuns la concluzia că pentru multă lume dezvoltarea personală încă este suspendată undeva între mit și realitate, fiind încă un concept exotic, neînțeles în profunzime. În acest articol am decis să le răspund tuturor la întrebări, arătând atât ce schimbări a adus acest curs în viața mea și explicând cum, și de ce funcționează dezvoltarea personală de fapt.

Adevărul e că nu ma miră deloc faptul că unii oameni sunt sceptici când vine vorba de cursurile de dezvoltare personală. E dreptul lor să fie sceptici până când află mai multe detalii. De asemenea, știu că dezvoltarea personală este un concept relativ nou la noi în țară și că au apărut într-un timp destul de scurt o mulțime de astfel de cursuri, cărți pe tema asta și antrenori de dezvoltare personală, numiți și „lifecoach”. Toți și toate par să dețină secretul fericirii veșnice, al împlinirii și al rezolvării tuturor problemelor noastre, Prin urmare, întrebările pe care și le pun oamenii sunt firești: „Cine sunt acești lifecoaches? Ce pregătire au ei să mă ajute pe mine? Cine a scris aceste cărți și chiar este validă informația din ele ?”

Bineînțeles că răspunsurile variază. Unele cursuri și cărți chiar conțin informații valoroase, și sunt scrise sau concepute de oameni care au studiat ani de zile, au testat și retestat metodele pe care le împărtășesc cu noi. Altele sunt scrise rapid și superficial, fiind bazate mai mult pe sfaturi generale decât pe idei concrete. Unii antrenori de dezvoltare personală au la bază ani de studiu și formare în domeniu, un talent înnăscut în a lucra cu oamenii și o dorință autentică de a schimba viețile oamenilor, iar alții...nu. Cum diferențiem între cele două categorii? Făcând un pic de research  înainte de a cumpăra o carte, a ne înscrie într-un curs sau a alege să lucrăm cu un lifecoach și folosindu-ne abilitatea de a gândi critic. Cine a scris această carte? Cine a conceput acest curs? Cine este această persoană? Cât de mult timp a petrecut studiind și aprofundând metodele pe care le folosește? Ce presupun aceste metode și unde/când au apărut prima dată? Ce impact pozitiv  a creat autorul/coach-ul în viețile altor oameni? Odată ce puteți răspunde la aceste întrebări, probabil vă puteți da seama dacă sunteți pe cale să faceți o alege bună și care vi se potrivește.

Prin urmare, la întrebarea “Funcționează cursurile de dezvoltare personală?” care mi-a fost adresată recent, voi răspunde în felul următor: Depinde de curs și depinde tine! Cursul trebuie să pornească de la o înțelegere aprofundată a modului în care funcționează mintea omului și a sistemului psiho-emoțional complex care este ființa umană, să fie bine documentat și predat într-o manieră ușor de înțeles. Tu, cursantul, cel care pornești în această călătorie a dezvoltării personale trebuie să fii MOTIVAT. Motivat pentru ce? Motivat pentru SCHIMBARE. Trebuie să îți dorești schimbarea și să fii dispus să faci pașii necesari pentru realizarea ei. În procesul de dezvoltare personală nu funcționează simpla însușire a cunoștințelor teoretice, fără aplicarea lor în practică. Nu funcționează să înțelegi care este cauza problemelor tale, fără să iei acțiune să o schimbi. De ce? Pentru că scopul acestor cursuri de a-ți schimba viața în bine și a te ajuta să crești, ori acest lucru nu se poate întâmpla fără punerea în practică a celor învățate.

Motivația pentru schimbare și consecvența cu care continuăm să practicăm anumite obiceiuri benefice (chiar când acest lucru nu ne este chiar comod) sunt factorii care vor determina reușita sau eșecul în atingerea scopurilor. Acest lucru nu este valabil doar în domeniul dezvoltării personale, este valabil în orice alt aspect al vieții noastre. De exemplu, dacă îmi doresc să slabesc zece kilograme, însă după două luni de mers la sala de fitness și mâncat sănătos, renunț, s-ar putea să constat că am reușit să slăbesc patru kilograme, dar încă sunt departe de rezultatul dorit. Circula pe internet o glumă care spunea “Am decis să îmi fac abonament la sala de fitness pentru a slăbi, dar deja îl plătesc de o lună și nu văd nicio schimbare. Mâine am să merg personal până acolo să văd ce se întâmplă”. Amuzant sau nu, este important să nu ne raportăm așa la aspectele din viața noastră în care ne dorim o schimbare.

Sau dacă am decis să merg la ședințe de psihoterapie, dar nu sunt motivată să îmi fac „temele” pe care mi le dă psihoterapeutul sau să implementez în viața mea ceea ce învăț în cabinet, nici să fac în viața mea schimbările pe care îmi dau seama că ar trebui să le fac, s-ar putea să constat după un timp că nici terapia nu mă ajută. Terapeutul nu va avea o baghetă magică cu care să-mi îndeplinească mie dorințele, să mă scape de depresie instant sau să îmi aducă relația dorită. Nici în sala de fitness sau la cursurile de dezvoltare personală nu se produce magie instant, dacă eu nu am motivația necesară să implementez și să continui să practic noile obiceiuri până la atingerea scopului dorit, indiferent cât de greu se dovedește pe parcus. Duhul din lampa lui Aladdin nu există, nici peștișorul de aur, prin urmare ceea ce ne rămâne de făcut este să muncim pentru obiectivele noastre. Consecvența, motivația și perseverența aduc rezultate. Acumularea de cunoștințe teoretice pe care nu le vom pune în practică niciodată sau doar pentru un timp scurt, nu.

Cineva m-a întrebat dacă ar fi bine să consulte un psiholog sau să se înscrie la un curs de dezvoltare personală pentru a reuși să "își schimbe în sfârșit viața". Prin urmare am decis că este important de subliniat că, deși psihoterapia și cursurile de dezvoltare personală ambele au ca scop ajutarea oamenilor în demersul lor de a-și rezolva anumite probleme și de a se îmbunătăți pe sine și viața lor, problemele pe care acestea le targetează sunt diferite (mai ales în termeni de complexitate) precum și metodele folosite. De exemplu, probabil că un curs de dezvoltare personală ar ajuta o persoană care își dorește să comunice mai eficient, dar cineva care suferă de depresie la nivel clinic, cu siguranță ar trebui să apeleze la psihoterapie. Cele două se completează și se susțin reciproc, de aceea a devenit obligatoriu inclusiv pentru psihologi să participe la un număr de minim 100 de ore de dezvoltare personală pe an. Este important să susținem și să ghidăm omul în a experimenta și a găsi ceea ce îl ajută cu adevărat să se dezvolte. Căutarea și experimentarea cu diverse tehnici și metode pentru a descoperi ce funcționează pentru noi face parte din procesul de creștere și învățare, chiar dacă din unele experiențe vom învăța doar ce nu funcționează pentru noi – ele sunt tot o poartă către autocunoaștere.

De notat că nu susțin toate cursurile de dezvoltare personală, și că voi scrie doar despre cele pe care le-am încercat și testat cu succes pe propria piele. Motivul pentru care susțin Landmark Forum este că l-am făcut, am văzut cum și ce poți să obții din acest curs. Rezultatele mele concrete sunt:

  • Am reușit să fac pace cu decesul tatălui meu care a avut loc în urmă cu 4 ani și care pentru mine rămânea un obstacol masiv în obținerea păcii interioare, fiindu-mi greu să accept natura bolii care l-a chinuit timp de aproximativ 10 ani.
  • Mi-am reparat relația cu două dintre cele mai importante persoane din viața mea – mama și sora mea. Pe fondul celor descrise mai sus, vă puteți imagina că între noi relațiile au fost destul de tensionate, deoarece am avut multe probleme cărora a trebuit să le facem față și care ne-a tulburat bunul mers al vieții.
  • Mi-am reparat relații de prietenie vechi, cu persoane care au însemnat foarte mult pentru mine dar de care negura timpului și neînțelegerile gestionate prost m-au îndepărtat aproape de tot
  • Mi-am revizuit traiectoria profesională și mi-am crescut cerințele salariale, refuzând să mai lucrez pe salarii care știu sigur că sunt mult prea mici pentru efortul depus (având în vedere că lucram mereu pe bani mult mai puțini decât prețul normal, întrebându-mă de ce aveam dificultăți financiare)
  • Am pus punct acelor interacțiuni din viața mea care erau toxice, unilaterale și care mă țineau în loc
  • Am început să frecventez sala de fitness (lucru amânat de un an) și am slăbit 3 kilograme (doar 3 pentru că am considerat ca e suficient) și am început acest blog 

Dacă vă întrebați cum am reușit să fac toate aceste schimbări printr-un singur curs de trei zile, am să recunosc că nu a fost doar cursul Landmark Forum în care am reușit să fac aceste schimbări, ci și cursul de 10 săptămâni Landmark Forum în Acțiune în care am învățat să aplic cele învățate în cursul inițial. Însă, știu foarte clar că pentru a menține aceste schimbări în viața mea și a produce altele și mai impresionante sunt necesare motivația și consistența și că dezvoltarea personală este o călătorie care durează toată viața.