Metoda Shichida – Oferă-i copilului tău Superputeri!

Albert Einstein a spus: "Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept."

Dacă tot am vorbit foarte mult pe acest blog despre dezvoltarea personală și rolul ei în viețile noastre, m-am gândit că ar fi corect să vorbesc și despre o metodă despre care am aflat recent, de dezvoltare personală pentru copii. Acest concept este, pe cât de nou și necunoscut pentru majoritatea oamenilor (și pentru mine până recent), pe atât de minunat și revoluționar în esența lui. Este foarte bine să investim în dezvoltarea noastră personală, vindecându-ne pe noi, fiecare individual, vom crea încet- încet o lume mai bună și mai armonioasă, însă- ghici ce? Copii sunt viitorul. Cu riscul să sun puțin ca bunica, aceste mici suflete vor constitui la propriu viitorul țării noastre, și al întregii planete, prin urmare, de starea lor de bine depinde însăși viitorul lumii. Ți-am trezit interesul? Citește mai departe ca să afli de ce Metoda Shichida este cea mai bună și mai eficientă metodă de educație, dezvoltare intelectuală și personală pentru copilul tău.

Un nou sistem de educație

Învățământul tradițional din majoritatea țărilor pune accentul la ora actuală pe niște metode didacticiste și rigide de învățare, prin care copilului îi sunt predate anumite materii, îi sunt oferite informații pe care el trebuie să le memoreze. Cantitatea de materie de cele mai multe ori este foarte mare, și se pune foarte mult accentul pe performanță și rezultate. Majoritatea părinților doresc cu orice preț ca notele copilului să fie maxime sau măcar foarte mari. Această dorință, pe cât este de firească din partea unui părinte, pe atât poate fi de nocivă pentru copil, care poate ajunge să interiorizeze credința irațională conform căreia valoarea lui este dependentă de performanțele școlare. Sau mai rău, poate ajunge să considere- la nivel subconștient desigur, că merită să fie iubit doar atunci când obține rezultate bune și are reușite mari într-un domeniu dat.  Probabil v-ați dat seama deja că acest sistem are niște hibe. Așa cum spunea și Albert Einstein în citatul menționat mai sus, fiecare om – sau copil este un geniu, dacă avem răbdare să îl lăsăm să descopere acel domeniu în care excelează, și nu îl forțăm pe un drum gata bătătorit și ”obligatoriu”. Cu alte cuvinte, nu ne putem aștepta ca toți copiii să exceleze la matematică și limba română, și nici ca ei să aibe aceleași abilități de memorare.  Însă, poate, dacă am schimba puțin abordarea, am putea ajuta mai mulți copii să descopere la ce sunt cu adevărat buni și să pășească pe drumul vieții cu un mindset pozitiv, de încredere în ei înșiși, cu răbdare față de ei înșiși și cu o stimă de sine mai mare.

Metoda Shichida sau Educația prin Emisfera Dreaptă

Creierul uman este împărțit în două mari segmente – emisfera dreaptă și emisfera stângă, care deși sunt foarte asemănătoare din punct de vedere anatomic, se deosebesc totuși din punct de vedere funcțional. Emisfera stângă este logică, verbală, matematică, analitică, numerică, secvenţială, liniară şi temporală pe când emisfera dreaptă este spaţială, holistică, intuitivă, emoţională, artistică, picturală și creativă. La nivelul emisferei stângi învățarea se produce secvențial, prin înțelegerea și achiziționarea graduală a informației sau cu alte cuvinte – puțin câte puțin. Aceasta guvernează funcții precum integrarea la nivel cortical al inputului senzorial primit prin intermediul organelor de simț, limbajul, abilitatea de memorare și de calcul matematic. În schimb, la nivelul emisferei drepte învățarea se produce diferit, aceasta având abilitatea de a reține cantități mari de informație într-un timp foarte scurt. În timp ce emisfera stângă procesează informația primită în termeni lingvistici, emisfera dreaptă face acest lucru prin intermediul imaginilor. Imaginile constituie ”limbajul” folosit de emisfera dreaptă. Prin urmare, deși emisfera dreaptă procesează în mare parte aceleași funcții ca și cea stângă- acest lucru se întâmplă într-un mod diferit. Aceasta emisferă ne permite să folosim ”memoria fotografică” și să facem ”poze mentale”, reținând orice informație se află în fața ochilor. Astfel, emisfera dreaptă face posibile memorarea foarte rapidă, calcule matematice efectuate în câteva secunde și reproducerea anumitor imagini (desene, poze) pe care copilul le-a vizionat preț de câteva secunde. Acest lucru pare imposibil? Asta doar pentru că sistemele de educație existente la ora actuală nu ne-au învățat să ne valorificăm aceste abilități, dar faptul că anumiți oameni pot să o facă este dovada clară că ele există și pot fi accesate. Auzim mereu că omul își folosește un procent foarte mic din capacitățile sale intelectuale. Makoto Shichida a precizat în cartea sa ”Children can change trough right brain education” că acest procent este de 3%. Ne putem imagina oare ce diferență enormă ar face în viețile noastre să avem acces și la restul de 97%?  Prin Metoda Shichida, copiilor li se deschide un nou orizont și au șansa să învețe altfel – mai ușor, mai rapid și mai eficient, dar și să își utilizeze la maximum toate capacitățile pe care le posedă.

Totodată este important de notat faptul că emisfera stângă a creierului este considerată mintea conștientă, pe când emisfera dreaptă este mintea inconștientă. Mintea conștientă acea parte a minții noastre care ne este accesibilă ușor, care conține capacitatea de analiză, de logică, voința, efortul și memoria de scurtă durată. Subconștientul, sau ”funcțiile automate” este acea parte din mintea noastră care încearcă să ne protejeze ”ascunzând” amintirile dureroase, este responsabil de emoții și conține memoria de lungă durată. Subconștientul este sediul pulsiunilor și al dorințelor ascunse, acea parte din noi care ne conduce viața ”din umbră” și care ne ghidează deciziile fără să ne dăm seama. Carl Jung a spus ”până nu faci subconștientul conștient, îți va conduce viața și tu îl vei numi soartă”. Convingerile limitative, credințele iraționale și toate celelalte cogniții care ne sabotează viața din umbră își au sediul în subconștient, prin urmare acestea sunt foarte greu de înțeles și schimbat pentru majoritatea oamenilor. Exersarea emisferei drepte a creierului consolidează puntea dintre conștient și subconștient, ajutându-ne să înțelegem după ce mecanisme ascunse operăm în viață și să modificăm tot ceea ce este disfuncțional. Astfel, putem să ne îmbunătățim sănătatea emoțională, să înțelegem în ce moduri ne autosabotăm și la ce credințe să renunțăm pentru a nu o mai face și să obținem rezultate remarcabile în toate domeniile importante pentru noi.

 Însă nu doar lucrurile negative își pot avea sediul în subconștient. Exersarea emisferei drepte a creierului poate activa anumite aptitudini artistice extraordinare dar și o intuiție incredibilă. Emisfera dreaptă (subconștientul) este acea parte neexplorată, neînțeleasă și misterioară a creierului, de care omul devine conștient doar în împrejurări excepționale sau când ele sunt antrenate. Makoto Shichida relatează în cartea sa povestea lui Satoe, o fetiță japoneză care frecventa cursurile organizate de Shichida Academy. Într-o seară,  înainte de culcare, Risa Tanaka – mama fetiței, o întrebă pe Satoe dacă se bucură să se întoarcă la Academie unde își va revedea prietenii, pe Keiko și Shinya. Fetița îi spuse că Shinya nu va veni, dar vor avea un coleg nou. Mama fetei nu băgă prea mult în seamă acest lucru, până a doua zi în clasă unde învățătoarea îi anunță că într-adevăr, a venit un copil nou și observă că Shinya nu este prezent. Satoe nu ar fi avut cum să știe de dinainte aceste lucruri, după cum a precizat mama ei, prin urmare, această intuiție extraordinară s-a dezvoltat în urma antrenării emisferei drepte a creierului.

Pilonii educației Shichida

Metoda Shichida a fost fondată de Makoto Shichida, un profesor de engleză din Japonia, care și-a început cercetările în domeniul neurologiei și al psihologiei învățării, pornind de la descoperirea sa conform căreia elevii săi mai tineri învață mai ușor și mai rapid decât cei mai maturi. Dorind să înțeleagă prin ce mecanisme reușesc elevii mai mici să achiziționeze informația mai ușor, Shichida a dedicat ani întregi de studiu care în cele din urmă au adus această metodă la nivelul avansat la care este astăzi. Metoda Shichida este considerată în multe țări ca fiind metoda educațională care va prevala în viitor. Toate tehnicile și activitățile cuprinse în această metodă sunt constituite în jurul a 4 mari piloni:

  • O bună dezvoltare emoțională – Dezvoltarea Inimii, prin cultivarea unei relații armonioase între părinte și copil
  • Dezvoltarea emisferei drepte a creierului, prin folosirea imaginilor
  • Dezvoltarea emisferei stângi a creierului, prin antrenament intelectual
  • Educație dietetică și antrenament fizic, pentru a asigura sănătatea trupului

Metoda de educație Shichida combină astfel planul emoțional cu cel intelectual și cu cel fizic, considerând că nu este suficient ca un copil să petreacă foarte multe ore pe zi acumulând enorm de multă informație pentru ca acesta să devină un adult echilibrat și de succes. Această metodă abordează dezvoltarea copilului într-o manieră holistică – antrenând atât partea emoțională, cât și cea mentală și fizică pentru a atinge starea de echilibru și a-i facilita reușita în viață.

”Dezvoltarea Inimii”

Metoda Shichida pune foarte mult accent pe emoționalul copilului și pe starea lui de bine. În acest sens, metoda abordează relația părinte copil în mod integral, scoțând în evidență rolul părintelui în bunăstarea și traiectoria acesteia. Makoto Shichida spune în cartea sa ”Dacă tu (părintele) nu esti mulțumit de relația ta cu copilul tău, sau ți se pare că nu te ascultă, trebuie să te schimbi TU, nu copilul”. Acesta explică în ce mod copilul devine o reflecție a părintelui, și cum, orice copil, atunci când i se adresează laude și vorbe iubitoare, capătă atât de multă încredere în sine încât este capabil să își îndrepte situația școlară și să obțină reușite care înainte păreau de neatins, părând adesea că a dezvoltat ”superputeri”. Pedepsele, certurile și vorbele de ocară nu sunt permise în cadrul educației Shichida, aceasta fiind o metodă bazată pe iubire, încurajări și laude. Această educație pozitivă are darul de a crește nivelul de stimă de sine al copilului și de a-i oferi suficientă încredere în sine cât să creadă în primul rând că poate să îndeplinească o anumită activitate, deoarece, mintea și credințele noastre ne creează în cele din urmă realitatea.

Dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale

Spre deosebire de educația tradițională care prin natura ei solicită, și deci dezvoltă, doar emisfera stângă a creierului, metoda Shichida are drept scop dezvoltarea ambelor emisfere cu abilitățile lor specifice, pentru a asigura o atingere a întregului potențial intelectual al copilului. Astfel, copilul va fi capabil atât să învețe și să memoreze un material cât și să execute calcule matematice rapide și să își folosească imaginația, abilitățile intuitive și pe cele artistice. Deoarece trăim într-o lume care se află într-o schimbare și dezvoltare spirituală accelerată, aceste abilități sunt din ce în ce mai valorizate.

Educație dietetică și educație fizică

Conform educației Shichida, baza pentru o viață sănătoasă o constituie armonia minte-trup. Nu putem avea o minte sănătoasă fără un corp sănătos, nici invers. Dacă gândim logic, un copil nu se poate focusa pe învățătură fără a avea nevoile fiziologice satisfăcute și un nivel optim al sănătății. Pentru a realiza acest lucru însă este necesar ca el să aibe o alimentație corectă și completă și un program de sport, care este foarte important pentru dezvoltarea mentală și fizică a copilului. Până la urmă, corpul nostru este locul în care ne petrecem cel mai mult timp, prin urmare este firesc să ne preocupăm de bunăstarea și sănătatea lui.

Principalele beneficii ale Metodei Shichida

  • Consolidarea relației părinte-copil: deoarece Metoda Shichida pune accent pe această relație și încurajează comunicarea, exprimarea iubirii și a laudelor, relația dintre aceștia se va consolida inevitabil. Astfel se pun bazele unei familii echilibrate și fericite în care climatul emoțional va fi unul pozitiv.
  • Creșterea stimei de sine și echilibrarea emoțiilor: poate una dintre cele mai mari avantaje ale Metodei Shichida este că aduce stima de sine și încrederea în sine a copilului la un nivel optim care să îi confere bazele unui psihic puternic. Laudele constante, exprimarea afecțiunii părinților și abordarea eșecurilor cu răbdare și iubire vor învăța copilul că valoarea lui nu este dependentă de rezulate, prin urmare acesta se va putea accepta și iubi pe sine indiferent de circumstanțe. Mai mult, acesta va avea încredere în capacitatea sa de a atinge performanța și nu se va da bătut cu primul eșec. Acest mindset este foarte important pentru reușita în viață a copilului, deoarece în multe activități cheia succesului este perseverența.
  • Super-abilități de învățare: deoarece Metoda Shichida antrenează memoria copilului încă de la 6 săptămâni, vârstă la care predomină emisfera dreaptă în procesarea informației, acesta va dezvolta niște abilități de memorare care par incredibile conform standardelor educației tradiționale. Un copil antrenat prin educația Shichida poate să rețină imaginile de pe 53 de cartonașe care i-au fost arătate, și să le reproducă în ordinea exactă în care ele au fost arătate. La capitolul calcul matematic, copiii antrenați prin această metodă au capacitatea să execute niște calcule pe care în mod normal nu le-ar putea face la vârsta lor.
  • Aptitudini artistice și muzicale: copiii care își antrenează în mod frecvent emisfera dreaptă vor putea să dezvolte mai ușor aptitudini muzicale, deoarece această emisferă guvernează creativitatea și acele procese cognitive care o determină. Abilitățile muzicale și artistice vor fi în mod sigur manifestate, iar apoi dezvoltate.
  • Intuiție, auto-vindecare și precogniție: emisfera dreaptă este acea parte a creierului nostru care conține toate abilitățile neexplorate și necunoscute până în prezent, deoarece ea nu fost niciodată dezvoltată prin metodele de educație existente. Copiii care au fost educați prin această metodă manifestă un nivel ridicat de intuiție și precogniție, iar prin unele exerciții de vizualizare ei pot chiar să își vindece anumite probleme fizice.
  • Metoda Shichida încurajează descoperirea propriilor pasiuni și interese, iar copiii sunt ajutați să învețe într-un mod care nu le cauzează stres sau anxietate. Spre deosebire de învățământul tradițional, această metodă le construiește și consolidează pacea interioară, și îi ghidează în descoperirea acelui geniu interior pe care îl are fiecare copil. Asigurând echilibrul psiho-emoțional al copilului, Metoda Shichida îi conferă acestuia bazele necesare atingerii echilibrului psiho-fizio-emoțional, astfel încât acesta să aibe asigurat climatul mental și emoțional din care atingerea oricărei performanțe este posibilă. Educația Shichida pune punct separării sistemului emoțional de cel mental care a fost făcută prin intermediul educației tradiționale și al lumii patriarhale în care trăim. Ea învață copilul să fie în contact cu emoțiile și cu trăirile sale, să aibe încredere în capacitatea lui de a reuși, să aibe o voință puternică și să își acceseze acele părți ale minții sale care conțin abilități extraordinare de învățare. Având în vedere că trăim în secolul vitezei, învățarea tradițională care consumă foarte mult timp și energie, nu mai este benefică. Totodată, având în vedere viața solicitantă și societatea competitivă care există la ora actuală, un copil care nu este echilibrat la nivel psiho-fizio-emoțional, nu va avea multe șanse de succes. Iar, cu siguranță, un copil care nu are stimă de sine și încredere în el însuși nu va fi niciodată fericit. Metoda Shichida este exact acel sistem educațional care va pune bazele unei noi lumi, și îi va oferi copilului tău aripi să reușească în ea.