Pe Muntele Dezvoltării Personale – Experiența mea cu Landmark Forum

Woman Climbing

            Din ce în ce mai mult se vorbește despre dezvoltarea personală și importanța ei – suntem prima generație care înțelege importanța desăvârșirii noastre emoționale, intelectuale și spirituale. În librării și pe internet e plin de cursuri și cărți despre dezvoltare personală, un concept pe cât de atractiv pe atât de ambiguu în esența lui. Ce este dezvoltarea personală? Cum are ea loc? Prin ce procese trebuie să trecem pentru a ne ”dezvolta personal”? Nu pot să vă dau exact o definiție concretă a dezvoltării personale, cel puțin nu una care nu a mai fost dată în trecut, dar pot să vă spun cum NU este dezvoltarea personală: NU este ușoară, nu este un proces linear și menit să fie plăcut. De ce? Pentru că dacă dezvoltarea personală ar fi ușoară și plăcută, nu ne-ar mai scoate din zona de comfort, nu ne-ar mai provoca să înțelegem și să infruntăm acei demoni interiori care ne sabotează de ani de zile, nu ne-ar face să luăm acele acțiuni incomfortabile și dureroase pe care le amânăm de ani de zile – cu alte cuvinte, nu ne-ar provoca SĂ CREȘTEM.

                Recent am avut ocazia să fac un curs de dezvoltare personală, numit The Landmark Forum, care m-a făcut să înțeleg toate astea. M-a scos din zona de comfort, m-a dat peste cap total provocându-mă să mă ridic din nou pe două picioare, de data asta mai puternică și mai înțeleaptă, m-a făcut să recunosc ca doar eu sunt căpitanul navei mele și că doar eu pot să îmi stabilesc traiectoria prin viață, m-a făcut să înțeleg mai în adâncime relațiile interpersonale și modul în care ni le sabotăm singuri. Dar, cel mai important lucru pe care l-am înțeles din acest curs este că dezvoltarea personală este un proces continuu, lung, cu suișuri și coborâșuri și cu obstacole de înfruntat. Nu există cartea minune care odată citită îți dezvăluie toate secretele vieții și îți rezolvă toate problemele, există doar ambiția și hotărârea de a merge mai departe pe drumul vieții, pregătit să rezolvi probleme și să devii mai înțelept, mai puternic și mai echilibrat cu fiecare obstacol depășit.

Cum funcționează Landmark Forum?

               LM Forum este un curs care durează patru zile, dintre care în trei zile ține câte 13 ore. Prin urmare, este solicitant fizic și psihic, însă scopul pentru care este organizat așa, este că este menit să te provoace să iei ACȚIUNE pentru a-ți rezolva problemele de mult ignorate. Landmark Forum este diferit de celelalte cursuri de dezvoltare personală unde cursanții asimilează munți de informație (benefică de altfel) despre cum să-și schimbe viața sau să își îmbunătățească relațiile, peste care, odată cu dispariția entuziasmului inițial se va așterne uitarea. Landmark Forum e menit să te  pună pe drumul schimbării ACUM. Dacă nu ești pregătit să ieși din zona de comfort și să faci toate acele lucruri nerezonabile care îți vor solicita fiecare fărâmă de curaj din suflet, atunci acest curs nu este pentru tine. Landmark e ca și Stalinskaya, e pentru ”cei puternici” :)

Principiile Landmark care te fac să vezi viața altfel (fără să vă dau prea multe spoilere)

  • Schimbarea ta începe din momentul înscrierii în curs – asta mi s-a spus chiar după confirmarea înscrierii în curs, cu două luni înainte de el, iar din acel moment m-am simțit mai puternică, mi-am stabilit obiectivele pe care voiam să le ating prin acest curs și să mă gândesc la strategii pentru atingerea lor.
  • Atitudinea ta din timpul cursului este atitudinea ta față de viață – și nimic nu putea fi mai adevărat. M-am surprins intârziind in fiecare dintre cele trei zile aproape o oră, nefiind obișnuită cu distanțele mari și traficul din București și nefiind neaparat o persoană matinală sau prea odihnită, și mi-am dat seama că în general, aveam o problemă cu punctualitatea și cu trezitul dimineața. De asemenea m-am surprins punând la îndoială toate conceptele și ideile care mi se explicau acolo și gândind în prima zi că ”tot cursul ăsta e o porcărie și mai bine stăteam acasă”. De ce? Pentru că în general aveam o problemă cu încrederea și eram o fire foarte sceptică, rezistentă la schimbare! Văzând totuși ca unii oameni au curajul să meargă în fața sălii din prima zi și să își spună cele mai personale probleme, și mai important, unii să le și rezolve în decurs de câteva ore, am decis că puțin mai multă încredere și deschidere nu strică. Rezultatul? Majoritatea relațiilor mele s-au îmbunătățit și liniștea mea sufletească a devenit aproape imperturbabilă.
  • Tu îți creezi viața – pe cât de clișeic sună, pe atât de adevărat este și în timpul acestui curs nu am mai avut curajul să pun la îndoială adevărul din această afirmație. Analizând toate tiparele noastre mentale și schemele cognitive rigide, însușite din copilărie, mi-am dat seama că, aproape orice om a cărui viață este total diferită de cum ar vrea el să fie, este direct responsabil pentru asta. De câte ori nu am auzit oameni zicând lucruri de genul ” Mi-aș dori să am propria afacere dar este mult prea riscant”, ” Mi-aș dori să fiu într-o relație dar mi-e teamă să nu fiu rănit”. Cel mai probabil, după o discuție cu cineva care consideră că a avea o afacere este mult prea riscant, vom afla că provine dintr-o familie în care ambii părinți au ales mereu să stea la joburi care nu le aduceau nicio satisfacție sufletească, nici una financiară prea mare, dar erau ”sigure”. Dacă vom intra mai adânc în discuție cu cel căruia îi este frică de o relație vom constata că în urmă cu câțiva ani a suferit o dezamăgire profundă sau că părinții au divorțat când era mic și a ajuns să asocieze iubirea romantică cu suferința. Niciunul dintre acești oameni nu are curajul să ia acțiune pentru a obține ceea ce își dorește cu adevărat, iar asta îi costă propria stare de bine, expresia de sine și abilitatea de a-și trăi viața cu autenticitate. De cele mai multe ori când când ne aflăm de mult timp într-o situație nedorită, este pentru că, în realitate acolo ne este comfortabil și avem ceva de câștigat, pentru care suntem dispuși să ne sacrificăm propria fericire.
  • Fără acțiune nu se schimbă nimic – poți să citești sute de cărți de dezvoltare personală sau self-help, chiar și să fii un dicționar-uman de psihologie, până când nu primești și instrumentele prin care să aplici concret ceea ce ai învățat în viața de zi cu zi, vei fi doar o persoană extrem de deșteaptă dar nemulțumită de viața ei. Tendința umană este ca și în momentele în care am înțeles ceea ce trebuie să facem pentru a avea rezultatele dorite, din teamă sau comoditate să mai amânăm un pic. Încă o săptămână, să ne mai facem curaj, apoi încă o lună să devină circumstanțele mai favorabile, și un an mai târziu nu s-a schimbat nimic.
  • Majoritatea problemelor dintre oameni au la bază neînțelegeri, nu rea-intenție – chiar dacă acest lucru pare greu de crezut câteodată, fiecare om acționează conform propriului sistem de valori și credințe referitoare la ce este just, sistem care poate fi diferit de cel al vecinului/ soțului etc. Este în natura umană ca atunci când vedem o acțiune care nu corespunde propriului nostru sistem de valori, să interpretăm, să îi atribuim semnificații, să judecăm, și astfel ajungem uneori să răspundem cu ostilitate unui gest/ cuvânt pe care pur și simplu nu am avut cum să îl înțelegem pe deplin. Chiar și atunci când cineva recurge la gesturi  de răzbunare, el sau ea pornește tot de la premisa că persoana ”pedepsită” i-a făcut o nedreptate și de la nevoia de bază de a restaura dreptatea. Îmi invit cititorii să facă un mic experiment: data viitoare când cineva spune ceva care vă supără, vă provoacă sau chiar se răzbună pe voi, înainte de a reacționa, invitați-l la o conversație deschisă a cărei simplă intenție să fie aceea de a înțelege cu EMPATIE gândurile care îi determină acțiunile. S-ar putea să plecați cu o viziune total schimbată despre evenimentul în cauză.
  • Poți să fii complet cu toate situațiile și cu toate persoanele din viața ta – acesta este probabil cel mai frumos și valoros principiu pe care l-am auzit în cadrul cursului. Cât de minunat și eliberator este să știi că, având abordarea corectă și ”uneltele” necesare, tu poți să te împaci cu orice aspect dureros din trecutul tău și să îți continui viața cu seninătate? Desigur, asta nu se va întâmpla miraculos, peste noapte, se va întâmpla doar dacă esti dispus să faci munca necesară. Această munca de multe ori va implica multe conversații incomfortabile, scoaterea la suprafață a unor suferințe vechi și de mult uitate care îți sabotează viața din umbră, renunțări la orgoliu și telefoane date acelor persoane cu care nu ai mai vorbit de vreo zece ani. Îndoielile, lacrimile, frica, sunt toate parte din acest proces de purificare, dar eliberarea pe care o simți la final, nu se va compara cu niciun alt sentiment.
  • Desăvârșirea de sine și schimbarea propriei vieți e un proces anevoios, asemănător escaladării unui munte – Nu, nu vei fi complet iluminat și transformat după citești cartea ACEEA care îți promite marea cu sarea, nici după acel curs care îți promite rezolvarea tuturor problemelor tale. Transformarea ta se produce mai degrabă în momentul în care accepți că procesul prin care devii cea mai bună versiune a ta e unul greu, dificil, cu momente de cădere și provocări prin intermediul cărora poți să crești. În momentul în care înțelegi că toți avem tipare limitative de depășit, obiceiuri de schimbat, comportamente dezadaptative de abandonat. Abia când ai înțeles asta și ai decis cu putere să începi să faci munca grea, ai dobândit o mică ”sclipire” de iluminare!

           Acest articol descrie propria mea experiență în Landmark Forum, dar dacă ți-a plăcut și crezi că un astfel de curs este pentru tine, ia ACȚIUNE, întreabă-mă mai multe sau caută cursul pe internet! În continuare în secțiunea ”Personal Development”  a blogului meu va urma un articol în care voi descrie cele mai mari realizări ale mele dobândite cu ajutorul cursurilor Landmark Forum și Landmark Forum în Acțiune.